Ljeto nudi obiteljima priliku da zajedno prave planove i provode više vremena jedni s drugima. Ovdje su neki korisni savjeti za svakoga tko treba inspiraciju.

1. Fleksibilnost u okvirima : Iako smo na godišnjem odmoru, važno je zadržati sve navike stečene tijekom ostatka godine. Dakle, odredite raspored, ali uz fleksibilnost i odstupanje; primjeren novim okolnostima i promjeni okoline.

2. Radite stvari zajedno kao obitelj : Iako svatko ima svoje želje i planove, važno je pronaći vremena za zajedničke stvari: bilo da se radi o kuhanju, šetnji, vožnji biciklom, planinarenju, odlasku u grad…

3. Zahvalnost : opuštena ljetna atmosfera idealna je za iskazivanje poštovanja prema drugima, što inače može biti pomalo zaboravljeno u užurbanoj svakodnevici. Zahvalite drugima za male geste, za planiranje stvari ili samo za dobro zajedničko druženje.

4. Uživajte u jednostavnim stvarima : savršen plan ne mora biti skup ili ekstravagantan. Djecu se od najranije dobi može učiti da uživaju u jednostavnim stvarima poput, na primjer, gledanja zalaska sunca, jedenju sladoleda itd.

5. Budite otvoreni prema drugima : nije baš korisno provesti cijeli dan zatvoren u sebe. Ljeto je idealno vrijeme da se otvorite drugima, pozovete prijatelje na druženje i potaknete djecu da učine isto.

6. Kulturna putovanja : kulturna događanja i najmlađima ne moraju biti dosadna ako su aktivnosti dobro odabrane i dobro pripremljene. Pogledajte kulturne mogućnosti u vašem kraju i provedite poslijepodne u muzeju, razgledavanju spomenika ili izložbi.

7. Vrijeme za čitanje : Čitanje je besplatno putovanje koje hrani neurone mladih i starih: pustolovni romani, biografije, priče… Pronađite lokalnu knjižnicu i birajte!

8. Posjećivanje rodbine i drugih ljudi : Tijekom godine, posjećivanje baka, djedova, rođaka, stričeva itd. može biti teško, bilo zbog nedostatka vremena ili večih udaljenosti. Ljeto nam može pružiti priliku za posjet bolesnima ili potrebitima.

9. Jezici : Ostavite po strani formalne pristupe učenju i potaknite cijelu obitelj da pogleda kratku seriju ili strani film na izvornom jeziku – i onda saznajte tko je što razumio!

10. Zahvaljujte Bogu što se zabavljate i što ste zajedno.

 

 

Related Posts