1991. godine, na prijedlog Gradskog poglavarstva i tadašnjeg gradonačelnika Borisa Buzančića, kardinal Franjo Kuharić i službeno je Majku Božju Kamenitih vrata proglasio zaštitnicom našeg grada. Od tada je njeno štovanje obogaćeno i javnim obilježavanjem – procesijom kroz gradsko središte: od katedrale, Bakačevom ulicom, zatim preko glavnoga gradskog trga, Ilicom i Mesničkom do Trga sv. Marka. Potkraj 1998. godine, na prijedlog Bože Odaka, Gradska je skupština prihvatila prijedlog da se njen spomendan obilježava i kao Dan grada Zagreba. Početak štovanja Majke Božje Kamenitih vrata povezan je s požarom koji je kasno navečer, 30. svibnja 1731. godine buknuo u zgradi sjemeništa sv. Josipa i proširio se, najprije po čitavom Gornjem gradu, a sutradan i susjednim Kaptolom. U požaru su izgorjele sve kuće u Kamenitoj, Opatičkoj i Jezuitskoj ulici, kao i tadašnja gradska bolnica.

Bilo je i eksplozija jer se u nekim kućama našla i veća količina puščanog praha. Kao što se zbog vjetra moglo i pretpostaviti, sutradan se vatra iz Gradeca proširila na Kaptol. Gorjele su kanoničke kurije na Opatovini, i franjevački samostan s crkvom u kojoj su se rastalila zvona. U požaru su, naime, izgorjela i Kamenita vrata kao i stan u kojem je iznad njih živjela udovica Modlar. Treći dan nakon požara pregledavajući zgarište svog stana, udovica je u pepelu pronašla neoštećenu sliku sv. Marije, kojoj je izgorio samo drveni okvir.
O tome se ubrzo pročulo po čitavom gradu i naši su sugrađani to smatrali velikim čudom.
Budući da se slika čudom održala u požaru, pripisana joj je posebna moć, a pobožna udovica Modlar dala joj je pod svodom Kamenitih vrata podići mali oltar i tako omogućila svim sugrađanima da joj se približe i štuju je. Majci su se Božjoj u Kamenitim vratima mnogobrojni pobožni građani počeli zavjetovati, te nakon ispunjenja njihovih molbi i zahvaljivati. Ta se tradicija sačuvala do danas.
I danas tu gore brojne svijeće, a čitav je zid Kamenitih vrata prepun natpisa kojima se građani zahvaljuju Majci Božjoj na pomoći. U tom je duhu i dr. Velimir Deželić ml. napisao stihove: »Zaštitnica Griča i Kaptola, Zagreba grada i sviju Hrvata, Neka bude sada i navijeke, Majka Božja od Kamenitih vrata«.

Related Posts