Uz duhovne obnove koje se obavljaju jednom mjesečno, postoje i dani duhovne obnove koji se odvijaju jednom godišnje. 
Koja je razlika? Duhovna obnova traje nekoliko sati i služi nam da bismo svaki mjesec „napunili baterije“ i tako obnovili snagu za napredovanje na našem životnom putu. A dani duhovne obnove traju nekoliko dana (najčešće tijekom vikenda) i možemo ih zamisliti poput velikog servisa za našu dušu. To je vrijeme tihog razmatranja i molitve, daleko od svakodnevne rutine, sve kako bismo ispitali svoj život u prisutnosti Isusa Krista: kako bismo vidjeli što je dobro, što treba promijeniti, kako bismo donijeli odluke i krenuli ispočetka.
Kako je rekao blaženi Bruno Lanteri: „Nema ničega na ovome svijetu tako vrijednoga kao što je provesti nekoliko dana mirno zaokupljen samo velikim stvarima u životu: Bogom, dušom i vječnošću.”
Za svaki dan su predviđena razmatranja koja konkretno pomažu jer donose točke za razmišljanje i razgovor s Bogom te produbljivanje nutarnjeg života.

Kako napraviti duhovnu obnovu?

1Pronađi mjesto i vrijeme: Informiraj se i pronađi mjesto (najbolje bi bilo dalje od mjesta stanovanja – kao da si se popeo na goru Tabor s Isusom) i termin održavanja duhovne obnove. Ako župa ne organizira duhovnu obnovu, obavijesti o tome mogu se pronaći na društvenim mrežama i internetskim stranicama (npr. https://ika.hkm.hr/najave/ https://ika.hkm.hr/najave/korizmena-duhovna-obnova-prihvatiti-svoj-kriz/ https://tabor.hr/raspored-seminara/ https://www.kuca-betanija.hr/duhovni-programi/ https://www.skac.hr/novosti/najavljujemo-programi-duhovnih-vjezbi-kroz-2023-2024/). Korizmeno vrijeme je bogato duhovnim obnovama raspitaj se i neće biti teško je pronaći. Kad to odrediš, pripremi sve kod kuće i na poslu da možeš mirno provesti vrijeme obnove, idealno bi bilo tri ili četiri uzastopna dana. Prijavi se organizatoru i rezerviraj svoj termin.

2Vodi bilješke: Za vrijeme duhovne obnove dobro je viditi bilješke, zapisati trenutke iz razmatranja koja su te se dojmili baš kao i misli, nadahnuća i odluke koje nastaju iz tvoje molitve i razmatranja.

3Potrudi se održati tišinu: Duhovna obnova zahtijeva nutarnju i izvanjsku tišinu što nam pomaže održati dugotrajan razgovor s Bogom.

4Duhovna praksa: Dobro je svakoga dana uključiti i određenu pobožnost: svetu Misu, čitanje Evanđelja, molitvu krunice, ispovijed i slično.

KAKO ZAKLJUČITI DANE DUHOVNE OBNOVE?

Iz svojih dana duhovne obnove izađi s dubokom zahvalnosti za sve što je Gospodin učinio za tebe i donesi dvije ili tri konkretne odluke koje proizlaze iz tvojih bilješki. Kada duhovna obnova završi, teme koje su slušane nastavljaju biti inspiracija za napredak u tvom duhovnom životu. Pomaže ako jednom tjedno ili mjesečno prođeš kroz svoje bilješke i odluke.

Pet dobrobiti duhovne obnove u tišini

  1. Napunit ćete svoje duhovne baterije. Nitko ne planira gurnuti Boga u stranu, ali u ludilu života se to nekada dogodi. Mi znamo da trebamo Boga, i znamo da želimo Boga, no nekada se zapletemo u zahtjeve života da se dogodi suprotno od toga što želimo. Provođenje nekoliko dana na duhovnoj obnovi u tišini pomoći će vam bolje sagledati važne stvari u životu. Što je najznačajnije, daleko od buke i prezaposlenosti života, to će vam omogućiti da prepoznate ruku Božju u svojemu životu. On voli da odete na takvo mjesto, jača vas i daje vam nadu ako se borite.
  2. Zadobit ćete jasnoću. Ako se trenutno borite s velikim pitanjima ili problemima u svojemu životu, duhovna obnova u tišini raščistit će vam um od stvari koje „zamućuju vode”. Prorok Izaija je rekao: „I uši će tvoje čuti riječ gdje iza tebe govori: ‘To je put, njime idite’, bilo da vam je krenuti nadesno ili nalijevo.” (Iz 30,21) U tišini duhovne obnove, možete najplodnije tražiti volju i glas Božji, dok sjedite s Njime u Njegovome svjetlu i miru.
  3. Uvest ćete dobre duhovne navike. Najbolje je otići na duhovnu obnovu u centar za duhovne vježbe, mjesto namijenjeno za takve stvari. Takvi centri obično imaju svećenike i školovane laike, i oni su dostupni da vas za vrijeme duhovnih vježbi vode kao duhovni voditelji. A ako vam to iskustvo pomogne, razmislite da nađete duhovnika i nakon duhovne obnove – nekoga s duhovnom zrelošću i mudrošću, s kime možete redovito razgovarati, i da tako vatra vašega duhovnoga života gori mnogo vremena nakon duhovne obnove. Na duhovnoj obnovi vjerojatno ćete često ići na svetu misu, mnogo moliti i svakodnevno čitati Sveto pismo, i barem ćete jednom otići na svetu ispovijed. Podsjećanje samih sebe na radosti i dobrobiti primanja sakramenata i poticanja duhovne discipline ohrabrit će vas da nastavite s praksama koje ste započeli na duhovnoj obnovi.
  4. Očistit ćete se od nečega što ne pripada vama. Nekada ljudi odu na duhovne obnove sa specifičnim ciljem na umu – nutarnje iscjeljenje, savladavanje neke grešne navike, straha ili nesigurnosti itd. Duhovna obnova u tišini omogućit će vam da Bog uđe u svaku ranu kojoj treba Njegov dodir koji iscjeljuje. Često vas Bog iznenadi i otkrije još više područja vašega života kojih se trebate riješiti kako biste rasli u kreposti i prijateljstvu s Njim. Zato odbacite to breme koje nosite, i dopustite svojemu Nebeskome Ocu da vas drži, nosi, iscijeli i ljubi vas.
  5. Odmorit ćete se. „Dođite svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti.” (Mt 11,28) Te Isusove riječi mogu se doslovno primijeniti na duhovnoj obnovi u tišini. Duhovna obnova u tišini omogućit će vam da se naspavate (što vam odavno treba), uz jako mnogo duhovnoga i emocionalnoga odmora. Uđite na duhovnu obnovu u tišini umorni, uma zamagljena od ludosti života, a iziđite osvježeni i obnovljeni, živi u Duhu i ljubavi Božjoj.

 

Related Posts