Kako prisustvovati misi on-line

Kako prisustvovati misi on-line

S obzirom na okolnosti slijedećih nekoliko tjedana bit će nam nemoguće fizički slaviti sv. Misu. Ali Misu možemo pratiti putem digitalnih sredstava. Na šta trebamo pripaziti.

Karantena i prisilna izolacija ne trebaju biti prepreka za svakodnevno sudjelovanje na Svetoj Misi. Brojne biskupije i katolički mediji nude nam načine za pratiti Misu online ili na televiziji. Naravno, nije uvijek lako biti pažljiv i pobožan kada se Misu na ovakav način sluša. Zato donosimo prijedloge kako to u ovim okolnostima činiti pobožnije.

1. UJEDINITE SE S DRUGIMA. Bolje je ne pratiti Misu sami, zato pokušajte sve činiti uz obitelj ili barem s jednim članom obitelji. Kada je svima pažnja ujedinjena, lakše se usredotočiti. Odaberite vrijeme koje najbolje odgovara svačijem rasporedu i učinite to obiteljskim događajem dana.

2. STVORITE PRAVU ATMOSFERU. Vodite brigu o atmosferi u sobi. Primjerice, možete staviti križ ili sliku naše Gospe blizu televizora ili kompjutera te zapalite svijeću ili dvije ako ih imate.

3. OBUCITE SE. Obucite se u skladu s prigodom: možda jeste kod kuće, ali pidžamu ostavite za krevet, a trenirku za trening.

4. RAZMIŠLJAJ. Pokušaj pratiti Misu baš kao da si u svojoj župi, ustani kada se čita Evanđelje, sjedni kada se sjedi, klekni tijekom prikazanja… Sve ove geste pune su značenja.

5. MOLI DUHOVNU PRIČEST. Iako Isusa ne možeš primiti u Euharistiji, možeš izmoliti duhovnu pričest. Ovo je molitva koju je sveti Josemaria molio: „Želim te primiti, Gospodine, onom čistoćom, poniznošću i pobožnošću kojom te je primila tvoja presveta Majka. Duhom i žarom svetaca.“ A postoje i brojne druge.

6. ČEMU ŽURBA? Nemoj žuriti: Misa ima nevjerojatnu vrijednost, a trenutno imamo tolike razloge za moliti. Ostani nekoliko minuta nakon Mise i moli za sve: preminule, bolesne, zdravstvene radnike, vladine dužnosnike i, naravno, za Crkvu, Papu, biskupe i svoju župu.