Sveto vrijeme korizme u crkvenoj godini zauzima dragocjeno vrijeme u kojem se svi mi vjernici suobličujemo sa svojim Bogom postajući njegova slika u punom smislu riječi.

Korizmeno vrijeme povezuje nas sa samim početcima stvarenja jer se vraćamo željenom boljem i kvalitetnijem životu gdje u konačnici korizme stoji otkupljenje i pobjeda nad smrću. Prepuni smo ovih dana razmišljanja i stvaranja dobrih odluka koje bi smo željeli kroz ovu korizmu učiniti za sebe. Svaka od tih odluka je jedan drastičan zahvat u našu osobnost jer se u biti odričemo na tjelesni i duhovni način svega što nam je drago. Takve promjene imaju svoje dobre i pozitivne konačne učinke. Zato je vrijeme korizme uistinu najbolje vrijeme za započeti raditi na sebi uz velike i korjenite promjene. Kaže danas nama prorok Joel: „Razderite srca, a ne halje svoje!“

Svaka korizmena odluka i odricanje da bi nam bilo od koristi mora imati u sebi tri glavna elementa koja vode predviđenom cilju. Ako tog nema brzo se pokolebamo tako da i naše odricanje onda nema koristi. Slušali smo Krista koji evanđeoski proniče svakog od nas jer zna da želimo biti dobri.

Prvi element da bi naše odricanje bilo od koristi nama i drugima oko nas mora imati ponajprije djelotvornu dimenziju zato kaže da nam je prva stepenica u ostvarenju korizmenog hoda milostinja. Djeljenjem milostinje naše srce se otvara prema bližnjem i zahvaćamo ono što je bit života. Izlazak iz samodostatnosti nam daje novu dimenziju i upućuje prema ispravnim životnim ciljevima. Jedino djelotvorna ljubav može nadvladati oholost i okorjelost koja je prisutna u nama i u našim zlim navikama. Možda nismo u stanju dijeliti jer nemamo, no možemo svaki put kad nekog poniziš, zlo govoriš, opsuješ odreći se određenog proizvoda i staviti iznos postrance. Kad završi korizmeni post podijelite sakupljeno učinite dobro onima koji su potrebni. Neka to bude dar u kojem će te razveseliti drugog potrebnog, potrebnijeg od nas. Uljepšajte Uskrs nekom, razveselite siromaha. Bog uvijek veseli radosnog darivatelja.

Druga stepenica je molitva. Molitva osnažuje svakog. To je dragocjeno vrijeme susreta ponajprije sa samim sobom a tada i svojim Gospodinom. Molitva doista jest intimni susret sa svojim Stvoriteljem. Moliti danas je uistinu potrebito više nego ikad. Previše je oko nas zla koji nas odvlači i tako unosi nemir. Tamo gdje je nestala molitva, osobna molitva i zajednička molitva obitelji, nastao je razdor. Kad vjernik zaboravi moliti nije zaboravio na Boga već je zaboravio na sebe a budući da je slika Božja s tim je zaboravio na onoga koji ima svu snagu života. Molitva nas čini otpornijima na sve navale zloga. Uđeš u svoj ured i gledaš ta lica oko sebe koja strančare, zlo i loše govore o tebi. Budite bez straha, tu je molitva. Jer kroz molitvu tvoj Bog zauzima se za tebe. Svaki onaj koji misli i čini zlo njemu se zlo vraća. Zato je tu molitva. Kad vas uhvate teške misli, kad se osjećate loše, uzmite psalme, čitajte. Ima jedan jako daobar pronađi ga i srcem moli. Kaže padre Pijo ako želiš zaslužiti i ući u nebo izmoli svaki dan tri Zdravomarije. Stoga zauzmite se za sebe. Toliko Božje ljubavi proživljavamo u ovim danima stoga pođite u svoju crkvu na pobožnost Puta križa i pođi s Kristom prema Golgoti i svaki put zagledaj se u postaju puta križa jer naći ćeš sebe i vidjeti svoga Spasitelja koji te nosi, hrabri i blagoslivlje.

Zadnja ali tako važna stvar u korizmenom hodu je post. Postiti danas je pojam koji je pomalo težak jer smo osjetljivi na pojam gladi. Usprkos toga svi smo gladni dobrote, poštenja, blizine, razumijevanja. Odredite jedan dan i neka to bude dan posta. Pravog posta. Ono zlo koje se sakrilo u nama jedino se postom može suzbiti. Jako je važno sebe disciplinirati. Postom se učvršćuje karakter. Svoj post isprepletite milostinjom i molitvom. Osim ovog posta valja postiti sa svim svojim osjetilima. Tako odaberite dan posta od klanjanja televiziji, glasnog slušanja glazbe. Post radoznalosti, post slušanja tračeva, post nepotrebnih govora, post od jadikovanja. Sve ovo nas vodi korizmenom cilju savršenom pomirenju s Bogom i povratak Bogu. Prepuno odricanja se traži ali jedino tako možemo postati bolji. Što nam koristi bilo koje odricanje ako će apstinencijska kriza od nikotina unijeti preko nas nemir, psovku i razdor. Odreći se da, ali prateći savjete Krista.

Korizma je veliki ispit za svakoga osobno u kojem susrećemo sebe i svoj karakter. Vrijeme u kojem se ponosimo sobom ili sebi priznajemo da smo mlaki i da ne držimo do obećanja pa ni danima sebi. Iskoristite ovo vrijeme milosti za sakramentalni život. Ispovjedite se. Za neke je možda i ovo najteže. Bez sakramentalnog života korizmeni post ništa ne vrijedi. Euharistija i Pomirenje s Bogom čini nas boljim i kvalitetnijim ljudima. Neka nas On koji je posvetitelj prati dajući nam snage da se susretnemo sa sobom i svojim nedostacima i taj susret neka urodi plodom blagoslova mira i životne radosti. Svima blagoslovljen sveti korizmeni hod i neka Kristov mir ispuni vaša srca!

Don Damir Bistrić

Related Posts