Lourdes 2014

Pogledajte video galeriju i galeriju fotografija.
Pedestak župljana župe Sv. Petra u Zagrebu od 17.-23. kolovoza 2014. hodočastilo je u marijansko svetište u Lourdesu u Francuskoj zajedno sa župnikom Josipom Golubićem, kapelanom Ivanom Lastovčićem i časnim sestrama, s. Blaženkom i s. Jasminkom. Isto tako na hodočašće su krenuli i župljani župe Sv. Klara zajedno sa svećenicima Darkom Pužinom – župnikom spomenute župe, Đurom Zrakićem, Jurjom Kopjarom i našim zajedničkim voditeljem putovanja vlč. Josipom Vnučecom.
Polazak iz Zagreba bio je u 19, 00 sati. U ranim jutarnjim satima hodočasnici su pristigli u Milano gdje su imali prilike razgledati grad i izvana vidjeti glasovitu katedralu i Scalu. U Torinu je sveta misa bila slavljena u svetištu Marije Pomoćnice, a hodočasnici su se imali prilike upoznati s djelom sv. Ivana don Bosca. Posjet torinskoj katedrali, u kojoj se čuva glasovito Torinsko platno u koje je bilo zavijeno Isusovo tijelo i kratak film o povijesti platna, nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Treći dan hodočasnici su se uputili prema Avignonu, a sveta misa je bila u crkvi Sv. Agrikole. Avignon je grad u kojem su u 14. stoljeću kroz gotovo 80 godina boravili pape, a papinska palača i danas svojom ljepotom privlači brojne turiste i hodočasnike. Potom su posjetili Carcasonne, najsačuvaniji srednjevjekovni grad u Europi i nastavili put prema Lurdesu uz kratko razgledavanje svetišta pri dolasku u kasnim večernjim satima.
U Lurdesu, osim privatnih pobožnosti, hodočasnici su sudjelovali na internacionalnoj misi u bazilici Pija X gdje je među brojnim svecima i blaženicima slika i našeg blaženika Alozija Stepinca. Hodočasnici su sudjelovali u procesiji i euharistijskom klanjanju te u procesiji sa svijećama moleći krunicu i na križnom putu. Posjetili su mjesta gdje je sveta Benardica živjela i crkvu u kojoj se krstila. Posljednji dan boravka u Lourdesu svetu misu rano ujutro predslavio je Josip Golubić u spilji Gospina ukazanja svetoj Bernardici.
Šestoga dana hodočasnici su krenuli prema Marseille-u, gdje su slavili svetu misu u bazilici Notre-Dame de la Garde te potom nastavili put prema Nici. Posljednjeg dana imali su priliku panoramski razgledati kneževinu Monaco te su nastavili vožnju uz Genovu do Padove. U Padovi su posjetili grob sv. Leopolda Bogdana Mandića i slavili svetu misu u njegovoj kapelici te potom hodočastili u baziliku i grob sv. Antuna Padovanskog.
Radost zajedništva u pjesmi i molitvi krunice i časoslova ispunjavala je naše hodočašće. Obogaćeni mnogim milostima vratili smo se svojim domovima u subotu 23. Kolovoza u večernjim satima.
Ivan Lastovčić, župni vikar

Related Posts