Misijsko-karitativna skupina djeluje u župi Sv. Petra od 2011. godine. Okuplja se prigodno, obično subotom poslije podne od 14 sati. Članovi skupine su odrasle osobe, uglavnom djevojke i majke, a ponekad se pridruže i djeca koja ponedjeljkom u 15 sati dolaze na vjeronaučne igraonice. U radosnom druženju i zajedničkom radu otkrivamo ljepotu darivanja i pomaganja siromašnima. Izrađujemo i prodajemo različite ukrasne predmete ovisno o liturgijskom vremenu koje slijedi.
Tako tijekom pastoralne godine pripremamo tri sajma za pomoć potrebitima u misijskim područjima, u našoj župi i izvan nje. Prvi je misijski sajam i vezan je uz Misijsku nedjelju u listopadu. Prodajemo različite rukotvorine koje sami izrađujemo i kolače koje pripremaju naše dobre gospođe iz skupine Anđelinih Prijateljica iz Župne molitvene zajednice i sve ostale osobe dobre volje. Novčani prihod odnosimo u Misijski ured, a sve odlazi za potrebe misija i misionara u siromašnim dijelovima svijeta.
Drugi je sajam pred Božić i vezan je uz Nedjelju Caritasa, na 3. nedjelju došašća. Tom prilikom u predvorju crkve mogu se kupiti čestitke za Božić, kuglice za bor, anđeli i drugo. Ovaj je prihod namijenjen za Caritas i siromašne iz naše župe.
Slično je i s trećim sajmom koji organiziramo pred Uskrs, na 5. korizmenu nedjelju.
Prošle godine smo odlučili učiniti i konkretnije korake u približavanju potrebitima. Započeli smo suradnju s Caritasom zagrebačke nadbiskupije koja se nastavila i u ovo uskrsno vrijeme. Preko njihove socijalne radnice gđe Jadranke Bosnar, dobili smo podatke o pojedinim obiteljima i njihovim potrebama na koje smo pokušali odgovoriti donirajući sredstva za kupnju drva za ogrjev te hrane i higijenskih potrepština. O tome možete pročitati na poveznici.
I dok ovo pišem dolaze mi u misli Isusove riječi: ”Ti naprotiv, kada daješ milostinju – neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti!” (Mt 6,3-4) Nije potrebno hvaliti se onim što činimo i nama to nije cilj. Željeli smo vas samo izvijestiti o onom što postoji u našoj župi. Svjesni smo da ovo ne bismo mogli ostvariti bez vas, dragi župljani, koji sada čitate ovaj listić i velikodušno nas podupirete kupujući naše ukrasne predmete! Na tome smo vam vrlo zahvalni i to nam je ohrabrujući znak da nastavimo s takvim angažmanom!

Sestra Jasminka Pomper, uršulinka

Related Posts