Galerija fotografija.

Župa sv. Petra organizirala je osmodnevno hodočašće u Sv. Zemlju. Trajalo je od 16. do 23. listopada.

Grupa je bila povelika; sto i petnaest hodočasnika najviše iz naše Župe, ali bilo nas je iz svih dijelova Zagreba i Hrvatske. Do Izraela smo putovali zrakoplovom. Od zračne luke u Tel Avivu koristili smo cijelo vrijeme dva autobusa, a vodiči su nam bili prof. Nikola Hohnjec i prof. Božo Lujić, uz pratnju našeg župnika Josipa i bivšeg kapelana Tomislava Škendera.

Bilo bi previše nabrajati što smo sve posjetili i opisati što smo sve doživjeli. No, kratko ću istaknuti.

Iz Nazareta, gdje smo bili smejšteni tri noći i tri dana cijele dane smo posjećivali već nam po Bibliji poznata mjesta: Crkvu Navještenja, mjesto gdje je živjela Marija s obitelji pa Josipovu kuću (tu su sagrađene crkve), prelijepo brdo Tabor s kojeg je veliki vidokrug na Izraelsku dolinu, na Judeju Samariju…Bili smo na mjestu umnažanja kruha u mjestu Tabgha. U Genezaretskom jezeru osjetili grickanje ribica u vodi, plovili do sredine jezera gdje se Sv. Petar bojao hodati po vodi i ništa riba nije ulovio. Tu je Isus imenovao Petra Stijenom. Nedaleko je Brdo Blaženstva i Isusov grad Kafarnaum, Petrov dom i njegova crkva.

Prolazeći uz brdo Karmel sjećamo se života Sv. Ilije i posjećujemo veliki lučki grad Haifu i crkvu Stella Maris. Na putu prema Jeruzalemu vozili smo se kroz pravu pustinju pa uz rijeku Jordan, rijeku Isusovog krštenja. Svi smo željeli na sebi osjetiti vodu Jordana. Zaustavili smo se u Qumranu, poznatome po životu kumranskih redovnika. Na Mrtvom moru neki naši hodočasnici su se kupali. Vidjeli smo brdo kušnje i u prolazu stali u Jerihonu, u oazi te pustinje i najstarijem gradu na svijetu.

Opet tri noći i tri dana smo bili smješteni u luksuznom hotelu u Jeruzalemu iz kojeg smo cijele dane upoznavali čuvena mjesta; Lazarov grob i crkvu Sv. Lazara. Velika je gužva bila u Betlehemu u spilji Isusova rođenja. Tu je živio i djelovao sv. Jeronim. U blizini su pastirska polja.

Vidjeli smo mjesto rođnja sv. Ivana Krstitelja i blizinu susreta Marije i Elizabete.

Mnoga su nas mjesta razdragala. No, tu su i mjesta boli, tuge, patnje; Maslinska gora, Getsemanski vrt, mjesto krvavog znoja, Dvorana Posljednje večere…..prolazili smo putem križnog puta i došli do Golgote.

U Crkvi Isusova groba je vrlo velika gužva jer se svi Kršćani žele ovdje pokloniti i svi strpljivo čekaju.

Razgledavajući znamenitosti Starog, Novog Jeruzalema (a za sve to trebalo bi nam još koji dan) uz stalnu temperaturu između 30 i 40°C bili smo zasićeni i uzbuđeni.

Teško je nabrojiti sve crkve koje smo posjetili, uz svakododnevnu Sv. Misu i molitvu, a trebat će nam izvjesno vrijeme da nam se sve sabere, barem nama koji smo prvi put u Sv. Zemlji.

Neki će se opet vratiti «učvrstiti gradivo», a neki će se vratiti čitanju Biblije i Starom i Novom zavjetu i povjesti Kršćanstva.

Zahvaljujem svojoj Župi, cijenjenim voditeljima gosp. prof. Lujiću i prof. Hohnjecu kao i agenciji Piligrin na besprijekornoj organizaciji.

Janja Bakić

Related Posts