Ne vodite djecu na plažu bez kupaćih gaćica i ne dijelite takve slike na društvenim mrežama – apel je ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc Gordane Buljan Flander upućen roditeljima koji nisu svjesni da zlostavljači potajno snimaju golu djecu sa skrivenim kamerama u kemijskoj olovci, ručnom satu i sl.

Krajem srpnja prošle godine, u Istri je uhićeno nekoliko stranih turista koji su na plaži skrivenim kamerama snimali razgolićenu djecu. S obzirom da zlostavljači danas na raspolaganju imaju razne suvremene tehnologije, trebali bismo razmisliti na kojim je plažama prihvatljivo da dijete bude golo, a na kojima je sigurnije da nosi kupaće gaćice. Najbolje je da se djeca uopće ne pojavljuju gola odnosno bez kupaćih gaćica na javnim i jako posjećenim plažama jer ih ne možemo zaštititi od skrivenih kamera (primjerice u kemijskoj olovci, u ručnom satu, itd.) koje mi ne možemo ni primijetiti, piše prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba na istoimenoj mrežnoj stranici.
Još važnije, neprihvatljivo je i neprimjereno izlaganje djeteta objavljivanjem golišavih fotografija i/ili videa na društvenim mrežama
Nekad su slike male djece na plaži bez kupaćih gaćica bile uobičajene, jer nismo znali ono što danas znamo. Danas kad sve ovo znamo, zaštitimo djecu! Kad jednom postavimo takvu sliku ili video djeteta na internet, nemoguće je kontrolirati gdje ta slika ili video može završiti. Roditelje često pitam kako bi se oni osjećali da sad netko uzme njihove stare slike iz albuma dok su bili djeca i snimljeni su goli, pa da sad te slike pokazuje prolaznicima na ulici. Ne bi se osjećali ugodno, kao što se vjerojatno ni njihova djeca neće osjećati ugodno s tim slikama kad odrastu.

To doista nije zanemariv problem, a mnogi ga roditelji nisu svjesni. Kad na predavanjima spomenem podatak da roditelji u prosjeku godišnje objave na društvenim mrežama 195 slika svoje djece, to obično izaziva nevjericu u publici. No istraživanja pokazuju da (prema Blum i Ross, 2015; Brosch, 2016; Leaver, 2017):

– 34% roditelja objavljuje snimke ultrazvuka bebe tijekom trudnoće na Instagramu
– 48% roditelja dijeli fotografije djece snimljene u rodilištu
– 5% djece otvorilo je profil na društvenim mrežama za novorođeno dijete
– 95% roditelja objavljuje ime djeteta na Facebooku
– 83% roditelja objavljuje datum rođenja
– 33% roditelja objavljuje rodni list
– 77% objavljuje snimke gole ili polugole djece
– 50% dijeli smiješne ili zabavne slike (plakanje, spavanje, razne poze).
Zbog svega toga apeliram na roditelje da ne stvaraju digitalni identitet djeteta s njihovim razgolićenim fotografijama/videima. Na taj način izlažu djecu opasnosti da njihove slike budu korištene za dječju pornografiju, a svaki novi pogled na sliku/video djeteta s ciljem seksualnog uzbuđenja predstavlja novo seksualno zlostavljanje. K tome, veliki broj djece s kojima radim me molio da utječem na njihove roditelje kako bi prestali stavljati i dijeliti njihove fotografije i video snimke, jer ne žele da roditelji umjesto njih stvaraju njihov digitalni identitet za koji nisu znali, nisu mogli utjecati ni nisu pitani za pristanak.

Related Posts